VPN (Virtual Private Network) nedir ?
VPN, Virtual Private Network'ün (Sanal Özel Ağ) kısaltması olup, ağlara güvenli bir şekilde uzaktan erişimde kullanılan bir teknolojidir. Sanal bir ağ uzantısı yarattığından uzaktan bağlanan makine konuk gibi değil, ağa fiziksel olarak bağlı gibi görünür.
Firmalar tarafından yaygın olarak kullanılan VPN, yöneticilerin, uzak ofislerin, bayi, acente, satış temsilcilerinin güvenli bir şekilde özel ağlara bağlanmalarını sağlar.
Sanal Özel Ağlar (VPN)
VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ), İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcıları veya uzak ofisleri organizasyonun local bilgisayar ağına güvenli bir şekilde eriştirmeyi sağlamak için geliştirilmiş sanal bilgisayar ağı yapısıdır. Yapı genel olarak, uzak ofisler içi noktadan noktaya hatlar (lease line vb.) yerine, standart bağlantılar üzerinden daha düşük sahip olma maliyetleri ile aynı hizmeti sağlar, tekil kullanıcılar için ise uzaktan (herhangi bir yerden) sanki fiziksel olarak ofis içerisindeymiş gibi çalışma imkanı sağlar.
VPN aynı özel ağda bulunmayan, bir veya daha fazla network cihazı arasında güvenli bir şifreleme metodu kullanılarak kapsüllenmiş veri transferi yapar. Güvenli şifreleme metodunun kullanım amacı verinin özel ya da kamusal alandaki diğer network cihazlarından gizlenmesidir.
Sanal Özel Ağların Çalışma Prensipleri
Sanal özel ağ (VPN), komşu ağlar arasında gizli ve özel bir bilgi akışını sağlamaya yönelik kurulur. Paketler internet üzerinden gitse dahi, tünelleme ve kullanılan güvenlik yazılımları sayesinde ağ dinlense bile şifrelenmiş paketlere saldıran kişiye elde ettiği bilgiler hiçbir anlam ifade etmeyecektir.
NetFactor VPN Servisleri
Site to Site veya Client to Site olmak üzere 2 modelde hizmet sunulur. Kişiler ister merkezlerine doğrudan erişmek için site to site yapı ile erişir, veya arada farklı bir lokasyon üzerinden client to site olarak te erişebilir. Her iki VPN çeşidi içinde Juniper, Cisco, Mikrotik ve benzeri cihazlar kullanılmaktadır.